Ik ben groot fan van Elementor, het is een krachtige tool voor het bouwen van websites op WordPress. Met zijn intuïtieve interface en uitgebreide functionaliteit stelt Elementor gebruikers in staat om prachtige websites te maken zonder dat er enige codering aan te pas komt. Echter, als je website groeit en meer complexiteit krijgt, kan de laadtijd van je pagina’s toenemen.
Hieronder heb ik een paar tips voor je.
Hoe controleer je de snelheid van een website:
Ga naar Google PageSpeed Insights, die tool geeft je inzicht in de snelheid van je website. Per pagina kan je de snelheid opvragen. Als je hoger dan 90 scoort op alle punten dan doe je het goed, scoor je lager dan 90 dan geeft Google PageSpeed Insights direct tips waar je mee aan de slag kan.
Dit is de score van mijn website:
Bekijk hier mijn actuele score
Heb je een WordPress-website met Elementor Pro? Dan heb ik hieronder een aantal tips voor je.
Kies een lichtgewicht thema
Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de snelheid van je website is het thema dat je gebruikt. Kies een lichtgewicht WordPress-thema dat is geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties. Vermijd thema’s met overmatige toeters en bellen die je website kunnen vertragen. Zelf gebruik ik altijd Hello Elementor inclusief child theme.
- Kies een thema dat is ontworpen voor snelheid en minimaliseer het gebruik van widgets.
- Overweeg een premium thema te gebruiken met ingebouwde optimalisaties.
Gebruik een caching plugin
Caching helpt bij het versnellen van de laadtijd van je website door statische versies van je pagina’s op te slaan en te serveren aan gebruikers, in plaats van elke keer dat een pagina wordt opgevraagd alle dynamische inhoud opnieuw te genereren. Installeer een caching plugin zoals LiteSpeed Cache, WP Super Cache of W3 Total Cache om de laadtijd van je Elementor-pagina’s te verbeteren.
Optimaliseer afbeeldingen
Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website aanzienlijk vertragen. Gebruik een tool voor het optimaliseren van afbeeldingen om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Voor Mac gebruikers heb ik deze tips:
- Afbeelding formaat optimaliseren met bijvoorbeeld Preview.
- Afbeelding comprimeren, ik gebruik ImageOptim. Super simpel en gratis.
- WordPress plugin, mijn voorkeur gaat uit naar ShortPixel. Maar er zijn genoeg andere opties.
Beperk het aantal plugins
Kies alleen plugins die je echt nodig hebt en verwijder ongebruikte plugins. Dit kan je doen door naar ‘Plugins’ te gaan in je WordPress dashboard en te klikken op ‘Geïnstalleerd’. Hier zie je een lijst van alle plugins die je op je website hebt geïnstalleerd.
Let op: wees wel voorzichtig met het verwijderen van plugins, want sommige plugins zijn essentieel voor de werking van je website. Hulp nodig? Stuur me dan een berichtje.
Beperk het gebruik van externe scripts
Externe scripts zoals die voor tracking, advertenties en sociale media kunnen de laadtijd van je pagina’s vertragen omdat ze extra verzoeken naar externe servers vereisen. Beperk het gebruik van dergelijke scripts en laad ze alleen wanneer dat absoluut noodzakelijk is.
Minimaliseer CSS en JavaScript-bestanden
Het minimaliseren en combineren van CSS- en JavaScript-bestanden kan helpen om het aantal serververzoeken te verminderen en de laadtijd van je website te versnellen. Gebruik tools zoals Autoptimize of LiteSpeed Cache om automatisch je CSS en JavaScript te combineren en te minimaliseren.
- Verwijder overbodige code en combineer CSS- en JavaScript-bestanden.
- Gebruik een plugin zoals Autoptimize of LiteSpeed Cache HTML & CSS.
Upgrade naar snellere hosting
Als je website nog steeds traag laadt, kan het tijd zijn om te upgraden naar een sneller hostingpakket. Kies een hostingprovider die gespecialiseerd is in WordPress-hosting en die geoptimaliseerde servers biedt voor maximale snelheid en prestaties. Ik heb zelf mijn websites bij mijn.host staan, ik ben daar erg tevreden over.
Schakel lazy loading In
Lazy loading is een techniek waarbij afbeeldingen pas worden geladen wanneer ze binnen het zichtbare gedeelte van de browser van de gebruiker komen. Dit kan de laadtijd van pagina’s aanzienlijk verkorten, vooral op pagina’s met veel afbeeldingen. Schakel lazy loading in via een plugin of via de instellingen van Elementor.
Hulp nodig bij het optimaliseren van je WordPress-website?
Stuur me een berichtje, ik help je graag.